ΕΞΥΠΝΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΕΣ – ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΩΝ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ

energy-class

Πέντε από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κυκλοφορητών στην Ευρώπη με πρωτοβουλία του Εμπορικού Οργανισμού Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αντλιών ‘’Europump’’, συμφώνησαν να σημαίνουν όλους τους κυκλοφορητές τους με το Σύστημα Ενεργειακής Σήμανσης (Energy Label), την τυποποιημένη ένδειξη που δηλώνει πόσο αποδοτικά χρησιμοποιούν την ενέργεια. Γρήγορα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Μαζί, οι εταιρείες αυτές (Grundfos και Smedegaard από τη Δανία, Wilo από τη Γερμανία, Circulating Pumps από τη Μεγ. Βρετανία και Biral από την Ελβετία) καλύπτουν περισσότερο από το 80% της Ευρωπαϊκής αγοράς κυκλοφορητών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, τα συστήματα άντλησης ευθύνονται για το εντυπωσιακό ποσοστό του 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης ρεύματος. Κάθε μείωση αυτού του ποσοστού θα αποτελέσει ουσιώδες όφελος για το περιβάλλον μας και, ταυτόχρονα, βοήθεια για περιορισμό των δαπανών μας.

Η ενεργειακή σήμανση είναι γνωστή από τις ηλεκτρικές συσκευές οικιακής χρήσης (πλυντήρια, ψυγεία, λαμπτήρες κλπ.) και υποδηλώνει την κατανάλωση ενέργειας κάθε συσκευής σε μια κλίμακα 7 βαθμίδων ( από Α έως G).

 

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ

Χρειάσθηκαν τέσσερα χρόνια για να ετοιμασθεί ένας συνεπής, δίκαιος τρόπος βάση του οποίου να προσδιορίζεται η κατηγορία κατανάλωσης στην οποία ανήκει κάθε ένας κυκλοφορητής. Αυτό δεν ήταν εύκολο, αφού οι προδιαγραφές και η λειτουργία των εγκαταστάσεων θέρμανσης διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Αλλά από εδώ και πέρα, οι αγοραστές – ιδιοκτήτες, υδραυλικοί και εργολάβοι κατασκευαστές – μπορούν να συγκρίνουν απ’ ευθείας την κατανάλωση ενέργειας διαφορετικών κυκλοφορητών. Το νέο σχήμα μεταφέρει την εστίαση της αγοράς σε κυκλοφορητές που λειτουργούν μόνον όταν είναι απαραίτητο και χρησιμοποιούν ελάχιστη ενέργεια για να επιτελέσουν το έργο τους.
Η ενεργειακή σήμανση αφορά τόσο τους ηλεκτρονικούς όσο και τους απλούς κυκλοφορητές.

ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να κρίνει κανείς τη συνολική απόδοση ενός κυκλοφορητή είναι να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή κατάταξη του Europump. Οι κυκλοφορητές λειτουργούν συνήθως πολλές ώρες, επομένως η επιλογή του πιο οικονομικού έχει σημαντική επίπτωση στη συνολική ετήσια κατανάλωση ρεύματος κάθε εγκατάστασης.

Ένας κυκλοφορητής πρέπει επομένως να είναι όσο πιο οικονομικός γίνεται σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του, όχι σε ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο. Ένας κυκλοφορητής που είναι πολύ οικονομικός στο 100% του φορτίου αλλά σημαντικά ενεργοβόρος στο μερικό φορτίο δεν είναι επιθυμητός. Στο πλήρες φορτίο λειτουργεί μόνο το 6% του χρόνου, ενώ στο μισό φορτίο το 80% του χρόνου. Υψηλά επίπεδα εξοικονόμησης σε ευρύ φάσμα συνθηκών λειτουργίας είναι επομένως ο σημαντικότερος παράγοντας για να κρατηθεί στο ελάχιστο η κατανάλωση ενέργειας.

 

 
Δείτε ακόμα