Η ενδοδαπέδια θέρμανση  ή θέρμανση δαπέδου όπως αλλιώς ονομάζεται, αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο θέρμανσης των κτιρίων( γραφείων, κατοικιών, σχολείων κλπ)  προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μεγάλη θερμική άνεση.

Στην ενδοδαπέδια θέρμανση το στοιχείο που αποδίδει τη θερμότητα στο χώρο είναι το ίδιο το δάπεδο  το οποίο θερμαίνεται με την βοήθεια σωληνώσεων που είναι τοποθετημένοι εντός αυτού και στους οποίους κυκλοφορεί ζεστό νερό.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της θέρμανσης δαπέδου είναι:

Μεγάλη θερμική άνεση με ιδανική κατανομή θερμοκρασίας στο χώρο.
Εξοικονόμηση ενέργειας.
Φιλικότητα προς το περιβάλλον.
Κατάλληλη για αλλεργικούς.
Καλαίσθητοι χώροι χωρίς θερμαντικά σώματα.
Δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο σύστημα και για ψύξη.
Τα συστήματα θέρμανσης δαπέδου θερμαίνουν, εκμεταλλευόμενα τις χαμηλές θερμοκρασίες της επιφανείας του δαπέδου και την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας, με ήπια ακτινοβολία ενέργειας εξασφαλίζοντας έτσι την θερμική άνεση.

Underfloor Heating Batten Floor

Χάρη στο υψηλό ποσοστό ακτινοβολίας ενέργειας των συστημάτων θέρμανσης δαπέδου, η αίσθηση της άνεσης, στην περίπτωση της θέρμανσης, γίνεται αντιληπτή σε αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες χώρου. Η θερμοκρασία χώρου μπορεί να μειωθεί κατά 1 με 2 βαθμούς Κελσίου. Το γεγονός αυτό επιτρέπει μια ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας από 3 έως 6 %.

Λόγω της αυξημένης απόδοσης θέρμανσης σε σχετικά μικρές θερμοκρασίες προσαγωγής, τα συστήματα θέρμανσης δαπέδου μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, λέβητες αερίου ή ηλιακούς συλλέκτες αυξάνοντας έτσι την φιλικότητα της εγκατάστασης θέρμανσης προς το περιβάλλον καθώς και το χαμηλό κόστος λειτουργίας  του όλου συστήματος.

Λόγω του χαμηλού ποσοστού ακτινοβολούμενης ενέργειας των συστημάτων θέρμανσης δαπέδου προκύπτει μια περιορισμένη ανακυκλοφορία του αέρα του θερμαινόμενου χώρου. Η ανακυκλοφορία και το σκόρπισμα αλλά και η απόθεση της σκόνης εντός των οπών των κλασσικών θερμαντικών σωμάτων ανήκει πλέον στο παρελθόν. Έτσι προφυλάσσεται το αναπνευστικό σύστημα όλων και όχι μόνον των αλλεργικών ατόμων.

Τα συστήματα θέρμανσης δαπέδου καταργούν τα θερμαντικά σώματα επιτρέποντας έτσι την ελεύθερη διαμόρφωση των χώρων, προσφέρουν στον αρχιτέκτονα ελευθερία στον σχεδιασμό, μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία.

Εάν κυκλοφορήσουμε ψυχρό νερό στις σωληνώσεις των κυκλωμάτων του δαπέδου τότε ψύχουμε το δάπεδο και σαν αποτέλεσμα αυτού επιτυγχάνουμε δροσισμό – ψύξη των χώρων του κτιρίου. Δηλαδή με το ίδιο σύστημα έχουμε ενδοδαπέδια θέρμανση και δροσισμό του κτιρίου .

Το σύστημα θέρμανσης δαπέδου λειτουργεί με θερμοκρασίες προσαγωγής νερού από 35 έως 45 βαθμούς Κελσίου. Οι αντίστοιχες θερμοκρασίες επιστροφής είναι από 5 έως 10 βαθμούς χαμηλότερες. Λόγω των χαμηλών αυτών θερμοκρασιών έχουμε κατά 10% εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τα κλασικά συστήματα θέρμανσης. Στην θέρμανση δαπέδου υπάρχει ο περιορισμός στην τελική θερμοκρασία δαπέδου, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτές που αναφέρονται παρακάτω.

Για τα δάπεδα ως επιφάνειες άμεσης επαφής με τον άνθρωπο, θα πρέπει για λόγους ιατρικούς και φυσιολογίας να τηρηθούν οι παρακάτω μέγιστες επιφανειακές θερμοκρασίες:

Χώροι και χώροι εργασίας στους οποίους κυρίως τα άτομα στέκονται όρθια: 27 βαθμοί Κελσίου.
Χώροι κατοικίας και χώροι γραφείων: 29 βαθμοί Κελσίου.
Περιοχές που χρησιμοποιούνται σπάνια (περιμετρικές ζώνες): 35 βαθμοί Κελσίου.
Επειδή τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης δαπέδου έχουν αρκετές οικοδομικές κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να προσεχθούν, εάν επιθυμείτε την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας έτσι ώστε να κατατοπιστείτε πλήρως για το τι πρέπει να προσέξετε κατά την διάρκεια των οικοδομικών εργασιών.